Nieuws

Gebruik walstroomkasten Evergem

Wie momenteel walstroom gebruikt in Evergem doet dat via het platform van Techmetrys. Echter per vrijdag 9 augustus worden deze kasten overgezet naar het vernieuwde platform van Park-line Aqua en kan je via dit platform gebruik gaan maken van de diensten.

Wat moet je hiervoor doen?

 • Je moet, als je dat nog niet bent, klant worden bij Park-line Aqua. Ga naar www.parklineaqua.nl, klik op ‘word klant’ en vul het registratieformulier in. Wanneer je de bevestiging van de inschrijving hebt ontvangen, ben je klant;
 • Download de Park-line Aqua app op je mobiele telefoon. Deze vind je terug in de Appstore of Google Playstore. Of ga naar je klantpagina op app.parklineaqua.com.
 • Open de app of ga naar app.parklineaqua.com en klik op ‘reset password’. Vul je geregistreerde e-mailadres in en je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord aan te maken. Met je e-mailadres als gebruikersnaam en je wachtwoord kan je inloggen in de app.
 • Als je bent ingelogd, kan je een transactie starten.

Opgelet! Op vrijdag 9 augustus rond 10.00 uur worden de kasten overgezet naar het platform van Park-line Aqua. Dit betekent dat je vóór die tijd je transactie beëindigd moet hebben. Na 10 uur kan je de transactie opnieuw starten in het platform van Park-line Aqua.


 

CLINSH consortium invests in green and future-proof inland shipping

life.gif    Lees meer


 

Eindrapport TEN-T project 'Walstroom in Vlaanderen' 2012-BE-92063-S - 24/08/2016

Het globale doel van het project is de uitbouw op grotere schaal van een walstroomnetwerk voor de binnenscheepvaart in Vlaanderen, inclusief een eenvormig beheer- en betalingssysteem, dat moet bijdragen tot de ontwikkeling van het vervoer over water als milieuvriendelijk alternatief voor wegvervoer.

Lees meer


 

Riviercruises aan Antwerpse Eilandje voortaan op walstroom - 16/03/2016

Sinds februari 2016 kunnen riviercruiseschepen die aanmeren aan het Kattendijkdok Westkaai op het Eilandje in Antwerpen, gebruik maken van walstroom. Dat betekent dat zij hun generator niet hoeven te gebruiken om de nodige energie te hebben aan boord.

Lees meer


 

Afname walstroom en drinkwater wachthaven Wijnegem

In het kader van de verdere vergroening van de binnenvaart investeerde nv De Scheepvaart in walstroominfrastructuur op het Albertkanaal. In de wachthaven van Wijnegem op het Albertkanaal kunnen binnenvaartondernemers er vanaf 06/07/2015 terecht voor de afname van walstroom en drinkwater. De binnenvaartondernemer kan hier ook zijn huishoudelijk afval afgeven in afgesloten afvalcontainers.

Lees meer


 

Norm IEC 80005-3 betreffende walstroomaansluitingen op laagspanning

Eind 2014 is de voorlopige versie (PAS) van IEC-80005-3: Utility connection port - Part 3 : Low Voltage Shore Connection (LVSC) systems - General Requirements gepubliceerd. De definitieve versie wordt verwacht gedurende de tweede helft van 2015.

Lees meer


 

Walstroomkasten in de Antwerpse haven

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) heeft 7 nieuwe walstroomkasten geïnstalleerd aan Kaai 75, het wachtdok der lichters. Het Havenbedrijf geeft binnenschippers daarmee de mogelijkheid om elektriciteit te verbruiken via de wal terwijl ze aangemeerd liggen in het wachtdok. Gebruikers dienen zich eerst eenmalig te registreren via deze website en kunnen vervolgens tegen betaling gebruik maken van deze dienst.

PROCEDURE

 • Activeren

  Van zodra u aangesloten bent op een vrij stopcontact, kan u de energielevering op 3 manieren activeren.

  1. SMS ENI_nummer # stopcontactnummer # start naar 3040

  2. Bel naar +32 70 210 121 en volg de instructies

  3. Via uw persoonlijke webpagina

  Druk vervolgens op de groene (re)startknop. Indien de activatie succesvol is, zal de groene lamp knipperen en ontvangt u elektriciteit.
  Indien de groene lamp dooft, is er geen activatie mogelijk. U dient nogmaals te activeren (maximum 2x mogelijk) met het mobiel nummer dat u hebt ingegeven in uw persoonlijke pagina en de instructies nauwgezet te volgen.

 • Stopzetten

  U kan de energielevering op 3 manieren stopzetten. Na de-activatie dient u de stekker te verwijderen.

  1. SMS ENI_nummer # stopcontactnummer # stop naar 3040

  2. Bel naar +32 70 210 121 en volg de instructies

  3. Via uw persoonlijke webpagina

 • Meer uitgebreide info over dit alles kan u vinden op www.portofantwerp.com/nl/walstroom.


 

Website "www.walstroomplatform.be" online

Vlaanderen beschikt voortaan over deze nieuwe viertalige website. De website is bedoeld voor de talrijke watergebruikers. Ze biedt een mooi overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen ter bevordering van het gebruik van stroom aan wal. Bezoekers kunnen op de website terecht voor allerlei nuttige informatie. Schippers kunnen onder andere zien waar ze hun schip op het elektriciteitsnet kunnen aansluiten.

Lees de volledige persmededeling


 

Studie toont voordeel in omschakeling naar walstroom voor regelmatige havengebruikers

Het studiebureau Ingenium onderzocht in opdracht van het havenbestuur van Zeebrugge en POM West-Vlaanderen of het technisch en financieel haalbaar is om walstroomfaciliteiten te voorzien aan wal en op schepen die regelmatig en voor langere periodes in de haven van Zeebrugge liggen. Voor 25 procent van de calls bleek dit het geval te zijn. Dit is 10 procent van het aantal schepen in Zeebrugge. De resultaten van de studie werden deze voormiddag voorgesteld tijdens een workshop in Zeebrugge.

Lees verder


 

Eerste walstroomproject van start in de haven van Gent

In de haven van Gent zullen vanaf 2014 voor het eerst zeeschepen kunnen gebruik maken van walstroom. Aangemeerde schepen kunnen dan aansluiten op het elektriciteitsnet aan de wal wat het milieu ten goede komt. Het Havenbedrijf Gent en DFDS Seaways sloegen hiervoor de handen in elkaar. Dit wordt een primeur voor beiden.

Lees verder


 

Walstroomcoördinator

In Vlaanderen is de interesse voor het inzetten van walstroom de laatste jaren sterk toegenomen. Om de mogelijkheden voor het aanbieden van walstroom optimaal te benutten en te uniformiseren, voorziet het Luchtkwaliteitsplan in het kader van de uitstelaanvraag voor de normen van NO2 (VR 2012.03.30) in de aanwijzing van een walstroomcoördinator. Op het overleg van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) en het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) d.d. 28/02/2012 werd Mohssine El Kahloun van de afdeling Haven- en Waterbeleid als walstroomcoördinator aangeduid. Hij coördineert via het Overleg Walstroomplatform met alle betrokkenen voor alle Vlaamse waterwegen en havengebieden de stand van zaken, de knelpunten en de mogelijke oplossingen inzake walstroom.